Сообраќајна контрола

Казнети 77 пешаци во Скопје, 293 во целата земја

Од 216 казни за сообраќајни прекршоци изречени од сообраќајната полиција во Скопје, 77 казни им биле напишани на пешаци кои улица преминувале на црвено светло или надвор од пешечки премин. Во повеќе градови казнети се вкупно 293 пешаци, од кои 47 во Битола.

Од вкупно 293 казнети пешаци, 253 се казнети за минување улица надвор од пешачки премин, а останатите за преминување улица на црвено светло за пешаците.

Покрај 77 пешаци во Скопје, сообраќајната полиција казни 37 возачи кои возеле побрзо од дозволената брзија, а при контрола на документи е утврдено дека 14 лица немале возачка деозвола.

„Изречени се и четири мерки за користење мобилен телефон, пет мерки за возење под дејство на алкохол, четири санкции за возач почетник, шест санкции за вградени неатестирани фолии (затемнети стакла), четири за технички неисправни и нерегистрирани возила, 44 за непрописно паркирање“, соопшти МВР.

Засилените акциски контроли продолжуваат и во наредните денови, велат од сообраќакјната полиција и апелираат да се почитуваат сообраќајните правила и прописи.

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе

Самостојните уметници не се доволно мотивирани да создаваат. 

повеќе

Кој кого „мафлосува“, тие нас или ние нив. Чекор напред, три назад, како раковите во Охридското Езеро од моето детство кои исчезнаа во налетот на технолошкиот напредок и уништувањето на животната средина.

повеќе