Фалсификувал исправа за да може градежна компанија да учествува на тендер

Скопската полиција поднесе кривична пријава против Г.Ц. (53) од Скопје поради постоење основи на сомнвање за сторено кривично дело „фалсификување исправа".

Пријавениот, во својство на управител на правно лице од Скопје, во текот на април 2019 година изготвил лажна лиценца Б – за изведувач на градби од втора категорија со важност од 6 август 2012 година до 6 август 2019 година, како да е издадена од Министерството за транспорт и врски.

МВР соопшти дека на 23 април ја искористил како вистинска и ја употребил на Електронскиот систем за јавни набавки како прилог кон тендерска документација со понуда поднесена од неговото правно лице, а врз основа на оглас за спроведување на отворена постапка за јавна набавка на Министерството за одбрана за доделување на договор за вршење на работни активности во врска со оспособување на надворешни разводи за греење во објекти на Министерството за одбрана и Армијата.

Откако до Министерството за одбрана стигнале индиции дека фирмата прикачила фалсификувана лиценца, Министерството за одбрана побарало информација од Министерството за транспорт и врски и по добиена информација дека на тој правен субјект не му е доделена лиценца, Министерството за одбрана до Јавното обвинителство поднело кривична пријава против правниот субјект.

Десензитивизацијата на Американците кон вртоглаво зголемениот број на жртви во пандемијата ја оправдува познатата опсервација на Јосеф Сталин: „Една смрт е трагедија; еден милион е статистика “. 

повеќе

Практичната имплементација на владината стратегија „едно општество за сите“, која на хартија има добри намери, е засенета од неуспешната борба против корупцијата и организираниот криминал.

повеќе

Веќе четврта деценија штом општеството се фокусира на македонско-бугарските или македонско-албанските односи, на улиците излегуваат навивачките групи со навредливиот репертоар. Спонтано? Ајде, Ве молам.

повеќе