Двајца битолчани исекле повеќе бакарни цевки во струшкиот Завод за нефрологија

Kривична пријава против Ѓ.В.(29) и Б.В.(23), двајцата од Битола, поднесе ОВР Струга поради постоење основи на сомнение за сторени три кривични дела „тешка кражба".

Тие, во периодот од март до мај оваа година, во кругот на ЈЗУ„Специјална болница за нефрологија", на улицата „Партизанска" во Струга, со употреба на остар алат, насилно пресекле и одзеле повеќе бакарни цевки.

На 30.05.2022 година ја пресекле цевката на централниот довод за медицински гас до операционата сала во зградата при што направиле дефект на системот за довод на медицински гасови.

Предложеното законско решение се фокусира на аудиовизуелниот/радиодифузниот сектор, игнорирајќи ги последниве две децении на развој на дигиталниот домен и на интернет, со сите негови позитивни и негативни страни.

повеќе

Според последното истражување на организацијата ПИНА, базирано врз анкети направени со 103 новинарки, 24,1% од новинарките добиле закани за физичко насилство, а 19,5% и закани по животот.

повеќе