АХВ поднесе кривична пријава против сопственикот на ресторанот „Мир“ во прилепско Ораовец

Агенцијата за храна и ветеринарство поднесе кривична пријава против сопственикот на ресторанот „Мир" во прилепското село Ораовец, кој е лоциран на вештачко езеро, поради сомневање за сторено кривично дело – симнување на службен печат или знак, односно поради отстранување на службен знак – лепенка „Затворено од Агенција за храна и ветеринарство".

Лепенката е поставена од инспекторите за храна на Агенцијата, по извршената вонредна инспекциска контрола на 4 септември годинава.

Како одговорна институција за безбедноста на храната и здравјето на потрошувачите, апелираме до граѓаните да не го посетуваат овој угостителски објект, бидејќи тој не е под контрола на инспекциските служби на АХВ и истиот е ризичен по нивното здравје. Доколку се решат на тоа, посетата ќе биде на нивна лична одговорност. Ресторанот „Мир" ДООЕЛ, не е регистриран од АХВ, се баедува во соопштението од Агенцијата.

Со извршените три инспекциски контроли (вонредна контрола на 17 август, контролен инспекциски увид на 29 август и извршен вонреден инспекциски увид на 4 септември), од страна на инспекциските служби на АХВ, утврдено е дека ресторанот не ги исполнува основните услови за хигиена на храна, односно во него нема безбедна вода за пиење, подготовка и хигиена (на храна и општа хигиена на гостите) бидејќи истиот е исклучен од градската водоснабдителна мрежа.

За констатираните недоследности со контролите, покрај изречените парични казни, поведената прекршочна постапка, како што стои во соопштението, издадено е и решение за забрана за вршење на угостителска дејност во ресторанот, кое, сопственикот не го почитува, а заради што и по последната спроведена вонредна инспекциска контрола поставен е службен знак – лепенка „Затворено од Агенција за храна и ветеринарство" кој тој самоволно ја отстранил.

Нашиот капацитет за справување со општи кризи е ограничен. Дали здравството е немоќно, или ние не можеме да се прилагодиме на промени?

повеќе

 За базата во Ново Село, Бугарија не добива ни долар за закупнина, а отворени се и бројни прашања за животната средина.

повеќе

Се поставува прашањето, дали треба да се жртвува слободата за сметка на жртвите кои се последица од вирусот, кој не можеме да го спречиме освен со строги санкции и мерки?

повеќе