Во Скопје за два дена

13 лица возеле под дејство на алкохол, 27 без дозвола, 7 поминале на „црвено“, 3 се потешко повредени...

Вкупно 16 сообраќајни незгоди се случиле на подрачјето на Секторот за внатрешни работи Скопје во текот на изминатите два дена. Во три од нив имало потешко повредени лица, во девет полесно повредени, а во четири имало само материјална штета.

Во сообраќајните незгоди, како што информира МВР, три лица се здобиле со тешки телесни повреди и 12 лица се здобиле со телесни повреди. Во истиот период „фатени“ се 55 возачи кои возеле со брзина поголема од дозволената, а од сообраќај се исклучени 42 возачи од кои: 13 возачи затоа што управувале возила под дејство на алкохол, 27 возачи управувале возила без да се стекнат со право за управување на моторно возило и двајца возачи затоа што биле возачи-почетници. Исто така исклучени од сообраќај се и 29 возила, бидејќи биле нерегистрирани. Санкционирани се девет возачи поради поминување на крстосница на црвено светло, седум возачи поради недавање првенство на минување на пешаци, двајца поради неправилно престројување и двајца возачи поради неправилно престигнување.

Во однос на пешаците санкционирани се тројца пешаци поради поминување на коловоз вон пешачки премин. Во текот на изминатиот ден издадени се 146 мандатни платни налози и 72 возила се подигнати со специјално возило „пајак“.

Со потпишувањето на Преспанскиот договор се чинеше дека се отстрани единствената пречка за македонската интеграција во ЕУ и НАТО.

повеќе

Демонизирањето на Исламот и неговото постојано поврзување со тероризмот е загрижувачка појава во светот, а и на Балканот.

повеќе

Последните искричења во меѓународниот поредок ја прават нејасна агендата за евроатлантски интеграции на регионот која претставува неопходен услов за долгорочна стабилност на Западен Балкан.

повеќе