Жената без која Мерцедес можеби не би постоел (ВИДЕО)

Иако улогите на пионери често им се оспорувани, постојат жени без кои сегашноста не би била иста. Една од нив е заслужна за постоењето на Мерцедес бенц.

Германскиот гигант во чест на 170-от роденден на Берта Бенц, кој е на 3 мај, го претстави филмот „Берта Бенц: Патувањето кое смени сѐ“.

Филмот е посветен како инспирација на жените и мажите низ светот храбро и самоуверено да ги остварат своите визии, се вели во соопштението на компанијата од Штутгарт.

„Берта беше пионер, нашиот прв тест возач. Нејзината храброст и упорност многу ме инспирираа. На мојот тим му беше важно да ја опишеме Берта Бенц како силна жена и безвременски пример. Нашиот тим сака да ги мотивира луѓето низ животот да одат со сличен позитивен и отворен пристап и да се соочуваат со предизвиците со самодоверба“, изјави потпретседателката на маркетингот на Мерцедес бенц автомобили Бертина Фецер.

За да го привлече вниманието на јавноста на изумот на нејзиниот сопруг Карл, Берта влезе во историјата пред 130 години со одлуката на тргне на првото големо патување со автомобил, долго 106 километри, придружувана од своите два малолетни сина.

За жал многумина, а особено оние што треба, не може да ја видат историската димензија на оваа посета на еден папа на нашата земја.

повеќе

Кога знаеме како функционира кризата на претставеност, можеме да спречиме повторување на историјата, кое можеби овој пат би имало и многу полоши последици по демократското општество.

повеќе

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе