Серија 6 Е24

Студија - духовен наследник на легендарната „ајкула“ на БМВ (ФОТОГАЛЕРИЈА)

Кога БМВ за првпат ја претстави Е24 серија 6 во 1976 година, таа беше голем исчекор во споредба со старото купе Е9 и во големина и во дизајн.

 

Е24 стана еден од најлегендарните модели на БМВ, со производство долго 13 година сѐ до 1989 година. а не доби ни вистински наследник се додека не се појави Е63 во 2003 година, бидејќи Е31 серија 8 од 1990 година беше повеќе луксузен гранд турер дизајниран да ја надмине 6-ката. Меѓутоа, поновите модели не се држеа до оригиналниот дизајн, со издолжени преден и заден дел.

Ако сте љуботел на „шестката“ Е24, еве мал подарок во форма на уметничка студија. Делото е на професионалниот автомобилски дизајнер Грегори Бутин од Русија, кој минал четири години работејќи за Фолксваген комерцијални возила како дизајнер на екстериер.

Зборувајќи за Е24, Буин вели дека автомобилот е вистинска икона, која се истакнува благодарение на „единствениот и емотивен изглед“.

„Целта беше да се допре до суштината на безвременскиот дизајн, со задржувањето на повеќето клучни моменти и нивно пренесување на модерниот објект. Проектот го поставува прашањето: како модерниот духовен наследник на БМВ Е24 би изгледал денес?“

Северна Македонија, исто така, мора да се придвижи кон енергетска независност, користејќи обновливи извори на енергија кои нема да му наштетат на кревкиот екосистем во оваа прекрасна земја.

повеќе

Турската влада има нови барања од социјалните медиуми и дигиталните платформи како што се Фејсбук (Facebook), Ватсап (Whatsapp), Инстаграм (Instagram) и Твитер (Twitter). 

повеќе

Баталете ги овие глупости со Бугарија, а Османи нека си фати патот до Брисел да земе обрасци за членство во ЕЕО и нека ги пополнат брзо.

повеќе