Со електричен концепт

Ситроен му се враќа на името „ами“ и наследството на спачекот (ВИДЕО)

Француската компанија на автомобилскиот саем во Женева ќе ја претстави својата нова визија за индивидуален урбан превоз на иднината – концептот ами уан.

Малиот градски автомобил, долг само 2,5 метри, широк 1,5 метри и висок 1,5 метри тежи само 425 килограми.

Го придвижува електричен мотор, а максималната брзина му е 45 км/ч, што значи дека во некои земји за него не е потребна возачка дозвола од Б категорија.

Електричната енергија се чува во литиум-ионски батерии под подот на кабината, а потреби се 2 часа целосно да се наполнат со онични јавни полначи за електрични автомобили. Со полни батерии, ами уан има радиус од 100 километри.

Бидејќи сите возила на електричен погон од 1 јануари мора да емитуваат вештачки звук про мали брзини, за да ги предупредат пешаците, Ситроен го опреми концептот со специфичен генератор на звук кој го менува тонот во согласност со брзината.

Ами уан е замислен како приватно возило, но и како автомобил за споделување меѓу повеќе луѓе преку таканаречената програма кар-шеринг.

Ситроен смета дека концептот ами уан е алтернатива на јавниот превоз во градовите, но и на другите мали превозни средства како велосипедите или електричните тротинети.

Револуцијата која ами уан би ја внел во урбаниот сообраќај француската компанија ја споредува со онаа која на времето ја предизвика ситроен 2ЦВ (популарниот спачек), кога кон средината на 20 век на голем број луѓе во Франција, но и низ целиот свет, им овозможи евтин и практичен индивидуален превоз.

На мојот пријател, овчарот Митко му реков: „Дојде време ти, јас, сите граѓани на Македонија да си го вратиме суверенитетот на оваа наша држава".

повеќе

Неопходно е да се допрецизира законот со што би се овозможило одреден дел од финансиски средства да се пренасочат кон делот на општествена одговорност на приредувачите на игри на среќа со цел подобрување на спортската инфраструктура.

повеќе

Тоталното разочарување од сите мејнстрим политички елити, вклучувајќи ги и зелените, континуирано води кон отуѓување на граѓаните, за што доказ е се помасовното бојкотирање на изборните процеси.

повеќе