Шкода џојстер – еден од најдобрите концепти на Чесите кој никогаш не влезе во производство (ФОТОГАЛЕРИЈА)

Голем број концептни автомобили никогаш не стигнуваат до производните ленти, што во некои случаи е вистинска штета бидејќи станува збор за авангардни возила кои носат освежување во автомобилската индустрија.

 

Еден од нив е шкода џојстер, кој го привлече вниманието на јавноста на саемот на автомобили во Париз во 2006 година.

Автомобилот претставува комбинација од купе и хечбек, а имаше атрактивен дизајн и модерни содржини, па и повеќе од деценија подоцна сѐ уште изгледа свежо.

Создаден по вкусот на младата, динамична популација, џојстерот беше обоено во светло жолта боја, а Шкода уште на претставување соопшти дека не планира негова сериска верзија, туку дека идејата била да се прикаже нивната визија на мал автомобил на иднината.

Освен тоа, користен е како платформа за развој на некои компоненти и решенија за идните сериски модели на Шкода.

Џојстерот има спортски изглед, а се приметуваат некои детали од подоцнежните сериски шкоди, како визуелно скриениот А столб.

Во кабината исто така има идни решенија на сериските модели, како нов дизајн на воланот, централен екран, но и дигитална инструмент табла.

Интересно е и модуларното решение во багажникот – клупа на склопување која може да се извлече и користи, на пример, на излети.

Ама бидејќи капиталисти со ситни души ја владеат земјава јас и ти ќе плаќаме, коментираат бизнисмените.

повеќе

Овозможувањето континуитет на стопанството треба да биде на прво место во агендата на Владата, бидејќи закрепнувањето на економијата ќе дојде токму од приватниот сектор.

повеќе

Светот првично се соочи со кризата предизвикана од коронавирусот на некоординиран начин, при што огромен број држави едноставно ги игнорираа предупредувањата и настапуваа самостојно.

повеќе