Заборавен прототип

Пронајдени фотографии од одамна изгубениот опел блиц (ФОТОГАЛЕРИЈА)

Експерти од Опел класик открија на аукција осум стари фотографии од комерцијално возило за испорака. Откритието се претвори во откровение. Досега необјавените фотографии покажуваат дека Опел во средината на 1930-тите имал доставно возило со модерен изглед подготвено за производство - години пред соодветниот концепт да се прошири низ целиот свет и да стане стандард за денешните дизајни, како што се опел виваро и мовано.

 

„Немаше такви слики во историската архива на Опел. Колку што знаеме, ниту една публикација никогаш не објавила нешто за возилото. Знаењето за постоењето на овој уникатен прототип исчезнало со децениите“, вели Леиф Роведер, менаџерот на Опел класик.

Фотографиите го покажуваат пионерскиот дизајн на компактното комерцијално возило блиц кое очигледно било целосно развиено и во возна состојба. Името на проектот е напишано со молив на задната страна на сликите: 1,5-23 COE. Бројките се однесуваат на зафатнината на моторот (1.488 кубни сантиметри) и приближното меѓуоскино растојание (2.400 милиметри). „COE“ значи „кабина над моторот“ („Frontlenker“ на германски).

Концептот бил многу напреден за 1930-тите. Во споредба со возилата со конвенционален долг капак на мотор, дизајнот овозможил компактни надворешни димензии додека се задржал големиот товарен волумен. Моторот се наоѓал или под или малку пред предните седишта.

Пред избувнувањето на Втората светска војна, такви возила имало само во САД, Германија и Франција. Имало само две германски возила COE, и двете од раните 1930-ти. Секое од нив имало основна кабина во облик на кутија и биле придвижувани од двотактни двоцилиндрични мотори. Ниту едно не било многу успешно. Во тоа време, пазарот претпочитал возила што имале долг капак на мотор.

Комерцијалното возило блиц имало многу директен, функционален дизајн кој одговарал на прогресивниот концепт. Сепак, дизајнот е очигледно на Опел: црните лакови на тркалата се како оние на тогашните комерцијални возила на Опел, додека арт деко дизајнот е препознатлива карактеристика на сите патнички автомобили на Опел во 1930-тите.

Не се знае многу за техничките детали за блиц 1.5-23 COE. Брошурата на англиски јазик за моделска 1937 година била откриена во архивата на Опел. Документот покажува дека, покрај таа од еден тон, била планирана и верзија од 1,5 тони со шестцилиндричен мотор и двојни задни тркала. Слични цртежи во архивата покажуваат комерцијално возило со отворена платформа и минибус верзија со 15 седишта врз основа на блиц 1.5-23 COE.

Комерцијалното возило за испорака блиц никогаш не се произведувало. Причина за тоа веројатно биле подготовките на Германија за војна во втората половина на 1930. Не биле потребни лесни комерцијални возила и Опел сигурно ќе бил принуден да го прекине производството. Така, Блиц 1.5-23 COE остана прототип.

Како да ги зачуваме националните и креативни наследства со помош на вештачката интелигенција?

повеќе

Ќутејќи - банализирамо. Банализирајќи - нормализирамо. Нормализирајќи - дозвољуемо пред очи да ни се повампируа фашизмот и нацизмот.

повеќе

Самата идеја на странските директни инвестиции е да донесе нови вработувања со повисоки плати кои треба да ги исплаќа странскиот инвеститор.

повеќе