Порше Македонија

Почна продажбата на електричниот фолксваген ИД.3 (ФОТОГАЛЕРИЈА)

Електричниот ИД.3 на Фолксваген пристигна во Македонија. Возило е симбол на новата ера за Фолксваген и ја проширува понудата на германската марка како прв модел на комплетно новата генерација на електрични возила - со нула емисии, извонредна ефикасност и целосна поврзаност. Во исто време, ИД.3 го отсликува ребрендирањето на Фолксваген, јасно истакнувајќи ја визијата за електрична иднина.

 

ИД.3 е сеопфатен автомобил, погоден за секојдневна употреба. Тој е компактен, а како таков, нуди карактеристики на маневрирање на мал автомобил со просторност во внатрешноста како кај поголемите возила. Тој комбинира возбудлив дизајн со иновативна технологија и значителен досег, порачуваат од Порше Македонија.

Ова е првиот модел од ИД серијата на возила која се карактеризира со 0 емисии на штетни гасови, импресивна динамика на возење што е карактеристична за електричните автомобили и целосна поврзаност. Како и сите идни ИД модели, ИД.3 се заснова на новата модуларна матрица за електричен погон (МЕБ), која е дизајнирана за електричен погонски систем без компромис.

ИД.3 го користи новиот дизајнерски јазик, што го прави веднаш препознатлив како електрично возило. Наменето за електричната иднина, носи ново ниво за квалитет на дизајн во категоријата на компактни возила. Со овој модел, Фолксваген се движи кон иднината. Природниот стил и апсолутно интуитивно искуство за возачот демонстрираат нов, електричен начин на размислување.

Внатрешноста е исто така револуционерна. Долгото меѓуоскино растојание на МЕБ платформата резултира со просторна внатрешност на возилото. Дигиталните, целосно нови елементи и контроли на дисплејот гарантираат дека секој возач интуитивно ќе го најде својот пат во ИД.3. Покрај дисплејот на кокпитот, новоразвиениот, централен десет-инчен дисплеј чувствителен на допир им ги дава на возачите сите клучни информации.

Сите контроли - вклучително и оние на мултифункционалниот управувач - се управуваат со употреба на функции на допир. Само електричните прозорци и светлата за предупредување за опасност сè уште работат со копчиња. Ова е дополнето со интелигентна контрола со природен говор. ИД.3 може да се поврзе со вашиот паметен телефон за неколку секунди.

Од самиот почеток на продажбата, ИД.3 е достапен со три опции за големина на батеријата. Основната варијанта има корисна енергетска вредност од 45 киловат часови и овозможува досег до 330 километри (според ВЛТП). Потоа следува варијанта на батеријата со 58 киловат часови, што му овозможува на ИД.3 да постигне досег до 420 километри. Енергетската содржина на најголемата батерија е 77 киловат часови, а нејзиниот електричен радиус е до 550 километри. Благодарение на неговата можност за брзо полнење, можно е да се наполни за радиус од околу 290 километри во рок од 30 минути, користејќи моќност за полнење од 100 киловати.

Самите батерии се интегрирани во подот. Ова позиционирање има позитивен ефект врз динамиката на возењето, бидејќи го поместува центарот на гравитација значително пониско. ИД.3 се карактеризира и со оптимална дистрибуција на тежина помеѓу предната и задната оска.

Повеќе информации тука.

Пристигна барањето од етничкиот албански фактор во политиката за тоа да има промена во химната, знамето и грбот на државата.

повеќе

Доколку најмоќните луѓе во земјата (вклучително и претседателот Милановиќ) не престанат со вербалните напади и притисоци врз новинари и медиуми, се плашам дека Хрватска ќе појде по стапките на Унгарија, Полска и Словенија во однос на (не)слободата на медиумите, што секако не е европски, туку автократски пат.

повеќе

Законот за високо образование јасно и прецизно ја пропишува постапката за избор во наставно-научни и соработнички звања на високообразовните институции во нашата држава-Македонија.

повеќе