Новата електрична панда на Фиат ќе се произведува во Србија

Компанијата Стелантис, во чија сопственост е и италијански Фиат, најави денес дека во фабриката во Крагуевац во Србија ќе инсталира нова платформа за електрични возила чие производство би почнало кон средината на 2024 година.

Како што е соопштено, Србија ќе има голема улога во стратегискиот план на Стелантис до 2030 година, заснован на електрификација на производната гама на сите марки во рамки на автомобилскиот гигант, вклучувајќи го Фиат.

Извршниот директор на Стеантис Карлос Тавареш го соопшти ова за време на средбата со српскиот претседател Александар Вучиќ во Белград.

Новиот компактен автомобил на струја, кој допрва треба да биде именуван, ќе се произведува во фабриката во Крагуевац (во која Србија има сопственички удел од 33 отсто), наместо досегашниот модел фиат 500Л.

Се очекува новиот модел кој ќе се произведува во Крагуевац да биде новата генерација на фиат панда, со погон на струја, а ќе биде заснована на концептот фиат чентовенти од 2019 година.

Новата електрична панда ќе биде поголема од актуелниот модел и се очекува да биде во класата на субкомпактните модели на Стелантис групацијата како пежо е-208 и опел корса-е.

За пишувањата на Хари Костов за проблемите на државата – ако компетентен човек зборува за нефункционирањето на правната држава, кое има директен одраз врз економијата, не може тоа да се заврши со охридскиот уличен жаргон.

повеќе

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе