Субару продрајв 555 ВРЦ од 1994

Не знаел дека во гаражата имал култен рели автомобил вреден 300.000 евра (ФОТО)

Еден човек во Австралија бил пријатно изненаден кога се одлучил да го продаде својот стар субару импреза, кој веќе трипати менувал сопственик.

Се надевал дека можеби ќе добие дваесетина илјади австралиски долари. Меѓутоа, стариот автомобил кој со години собирал прашина, е продаден за околу 310 илјади евра (500 илјади австралиски долари) откако експертите откриле дека станува збор за еден од автомобилите со кои на Светското рели првенство во 1994 година управувале Колин Мекре и Карлос Саинц.

Вистинскиот идентитет и вредноста на автомобилот биле откриени откако сопственикот се решил да го продаде и го дал на проценка, тие веднаш ја процениле вистинската вредност на субаруто.

Автомобилот не бил во добра состојба, но бил опремен со оригиналниот дволитарски „боксер“ мотор со турбополнач и 6-брзински рачен менувач, со оригиналната сина надворешност.

Импрезата на аукцијата ја купил неименуван колекционер.

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе