На Мини му беа потребни само 60 години за да произведе 10 милиони автомобили (ФОТО)

Мини го прослави производството на своето 10-милионито возило од раѓањето на компанијата пред 60 години.

 

Марката го прослави овој специјален момент во фабриката во Оксфорд, Британија каде што производството на легендарниот модел почна во 1959 година. Соодветно, милионитиот примерок е мини купер С 60 јиарс едишн кој заедно со првото класично мини и уште 60 репрезентативни автомобили на марката се „позираа“ за семејната фотографија.

Секое од 60-те автомобили е од една од производствените години. По фотографирањето, сите автомобили заминале на патување во Бристол на Меѓународната мини средба која се одржа на 11 август.

Околу 5,3 примероци од класичното мини се продадоа до 2000 година, додека останатите 4,7 милиони возила се произведени во ерата на БМВ. Само во 2018 година Мини продале речиси 400.000 возила во 110 земји.

Од ноември 2019 година Мини го почнува новото поглавје во својата историја со производството на мини купер СЕ, првиот масовно произведуван електричен модел на марката.

Кога може оние кои пукаа по нас, оние кои ги убија Аце, Коки и Оливер да бидат на слобода, зошто не би бил помилуван и ти?

повеќе

Го регистрираме името Јунајтед Маседонианс и тогаја сетне почнаме да прајме отворени Илинденцки пикници – македонцки илинденцки, не со Богарите. Сами ние Македонци и народо трна.

повеќе

Она она што го нудат медиумите во времето на ковид-19 покажа колку тие не се подготвени за да известуваат во време на криза, а кризите ги има сè почесто.

повеќе