Мерцедес казнет со речиси 900 милиони евра за манипулирање со издувните гасови на дизелашите

Германија го казни Дајмлер, сопственикот на Мерцедес-бенц, со 870 милиони евра за мамење на регулативата за издувните гасови на дизел автомобилите, а автомобилската компанија соопшти дека нема да се жали на одлуката.

Германските обвинители заклучија дека патничката дивизија на Мерцедес-бенц продала околу 648.000 возила кои не биле во согласност со стандардите на емисиите на азотни оксиди.

Компанијата соопшти дека казната нема значително да влијае врз нивната заработка во третиот квартал од годината и додаде: „Дајмлер се воздржува од барање правен лек за постапката на јавните обвинители. Во најдобар интерес на компанијата е да го заврши овој административен процес и целиот овој случај“.

Ова е најновата епизода од сагата која произлезе од Дизелгејт скандалот со Фолксваген.

Германските власти открија дека околу 280.000 модели на Мерцедес од Ц и Е класата биле опремени со софтвер кој ги манипулирал издувните гасови при тестирање. Тоа минатата година предизвика повлекување на околу 700.000 возила минатата година.

Дајмлер е под истрага и од страна на американското министерство за правда.

Веќе четврта деценија штом општеството се фокусира на македонско-бугарските или македонско-албанските односи, на улиците излегуваат навивачките групи со навредливиот репертоар. Спонтано? Ајде, Ве молам.

повеќе

Нивото на Советот на Центар никако да порасне и да ги покаже демократските капацитети и зрелоста очекувани од граѓаните.

повеќе

Historia magistra vitae est (Историјата е учителка на животот). Оваа латинска изрека ќе ги објаснува односите меѓу народите и нациите додека постои светот.

повеќе