Македонец дизајнер покажа како би изгледало современо југо на струја (ФОТОГАЛЕРИЈА)

Македонскиот дизајнер Дејан Христов ја престави својата визија на модерно југо, со облик инспириран од оригиналниот модел од осумдесеттите.

 

Во време кога сè поголем број автомобилски дизајнери инспирацијата за новите модели ги наоѓаат во дизајните од минатото, со стилски детали применети на електричните возила од иднината, наш дизајнер направи интересна интерпретација на југото за 21 век.

Цртежите се дело на независниот дизајнер Дејан Христов, кој својата љубов кон автомобилите ја претвора во интересни проекти, како современата верзија на моделот на Застава.

Христов како основа ја употребил карактеристичната коцкеста форма на оригиналниот модел, а потоа ја модернизирал и прилагодил на современите текови на автомобилската индустрија.

Неговото југо е замислено со електричен погон, кој би конкурирал со цената.

Како што јавуваат српските медиуми, Дејан Христов планира за својот проект да ја информира српската влада и во неговата реализација би можеле да учествуваат Римац автомобили или Стелантис групација, која е сопственик на фабриката во Крауевац.

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе