Кунтач ЛП500

Ламборгини реконструираше дел од својата историја (ФОТО+ВИДЕО)

Додека некои го критикуваа Ламборгини за валкање на името кунтач со претставувањето на кунтач ЛПИ 800-4, кој одоздола е всушност авентадор, невозможно е некој да има забелешки за неодамнешното реконструирање на оригиналниот кунтач ЛП500 прототип од страна на компанијата.

 

Одличниот автомобил е создаден благодарение на Чентро стиле и Поло сторико одделите на Ламборгини за многу специјален колекционер. Тој е всушност прецизна реплика на оригиналниот кунтач ЛП500 прототип претставен во 1971 но подоцна уништен во 1974 година при судир за време на тестирање.

При создавањето на автомобилот во Ламборгини се анализирале документи, фотографии, извештаи за состаноци и скици на оригиналниот ЛП500 прототип и било користено и 3Д скенирање за реплицирање на дизајнот на автомобилот. Новиот кунтач има и нова шасија која е помодерна од цевчестата рамка од серискиот кунтач.

Исто како оригиналниот автомобил, реконструкцијата е опремена со V12 мотор со работна зафатнина од 4.971 кубен сантиметар, и звучи неверојатно. Ентериерот е исто така прецизна реплика на оригиналот и поприлично се разликува од серискиот кунтач благодарение на оригиналните инструменти, волан и седишта.

Останува нејасно колку чинел автомобил и иако во видеото е наведена сума од 2,64 милиони долари, најверојатно чинел повеќе од тоа.

Можеби поради еуфоријата што ја донесе туризмот - и желбата на самите жители на Грција да уживаат во одморите - пошироката јавност беше подготвена да ги толерира дневните бројки на новозаразени (во просек помеѓу 2.000 и 3.000 случаи во текот на летото). 

повеќе

Насловот асоцира и на резултатите од изборите, кои, кога ќе излезе оваа колумна, ќе бидат познати, иако најретко споменуван збор во кампањата беше зборот ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА, кој е единствен начин за остварување на сите „големи“ ветувања што ги слушнавме изминативе две недели.

повеќе

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе