Лада нива со 5 врати заминува во историјата

АвтоВАЗ планира во декември да го заврши производството на нива со 5 врати.

 

Љубителите на рускиот теренец сепак не мора многу да се загрижуваат бидејќи „обичната“ лада нива со 3 врати ќе продолжи да се произведува сè додека не стигне нејзиниот наследник, чија премиера е најавена за 2024 година.

Верзијата на новата со 5 врати, со фабричка ознака ВАЗ-2131, е една од разните варијанти кои се појавија во средината на деведесеттите.

И покрај тоа што овој модел нудеше повеќе простор за патниците на задните седишта, благодарение на значително поголемото меѓуоскино растојание, не се истакна со продажбата со само 100.000 примероци симнати од фабричките ленти од 1993 година, од вкупно 3 милиони продадени примероци на нива од 1977 година.

Факт е дека повеќе купувачи ја преферираат „класичната“ нива со 3 врати и со кратко меѓуоскино растојание, која е подобра при возењето надвор од асфалтот, полесна е и поекономична. А и посимпатична.

Производството на лада нива со 5 врати треба да заврши во декември.

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе