Бугати чентодиечи

Има 1.600 коњски сили, чини 8 милиони евра и веќе е распродаден (ФОТОГАЛЕРИЈА)

Чентодиечи (110) е најновиот екстравагантен модел на Бугати, создаден како омаж на моделот ЕБ110 од деведесеттите.

 

Бугати „откри“ нова формула за добра заработка на ексклузивните автомобили кои се произведуваат во многу ограничени серии, а чинат вистинско мало богатство. Најновиот пример за ваквата бизнис политика е чентодиечи, омажот на моделот ЕБ110 кој се произведуваше од 1991 до 1995 година.

Ако ЕБ110 беше раритет со 139 примероци, што да се каже за овој новитет чија планирана серија е од само десет примероци – кои веќе сите имаат свои сопственици. И не само тоа, производствениот план вели дека производството ќе трае цели пет години, односно се планира ритам на испорака од само два автомобили годишно.

А она што овој модел го прави посебен, покрај оригиналниот дизајн, е 8.0-литарскиот W16 мотор. Погонската единица од широнот е темелно преработена, епилогот е дополнителна инјекција на сила од 100 коњски сили. Овој монструм испорачува 1.600 коњски сили.

Дополнителната сила значи дека од 0-100 км/ч стигнува за 2,4 секунди, а до 200 км/ч за 6,1 секунда, и до 300 км/ч стигнува за седум секунди подоцна. И така сѐ до електронски ограничените 380 км/ч.

Сменети се и одредени делови на автомобилот, па чентодиечи е околу 20 килограми полесен од широн, главно благодарение на употребата на јаглеродни влакна.

Сепак, 100 коњски сили повеќе, за нијанса подобрите возни карактеристики и новиот дизајн не се пресудни за 10-те парајлии да дадат неколку пати повеќе пари од веќе прескапиот широн. Станува збор за навистина исклучителна автомобилска ексклузива и автомобилот е веќе вреден колекционерски примерок кој се гледа како бизнис инвестиција, доколку некој од десетте среќници некогаш се реши да го продаде.

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе