Форд капри – 50 години на легендата (ФОТО+ВИДЕО)

Во 1969, истата година кога Нил Армстронг ја кажа славната реченица на Месечината и кога фестивалот Вудсток се запиша со златни букви во историјата на музиката, Форд го претстави моделот капри во Европа.

 

Спортското купе со пристојна цена остана во производство во следните 17 години, за време на кои од фабриката на американската компанија во Келн, Германија излегоа три генерации на моделот. Над 1,8 милиони луѓе избраа да возат капри, па набрзо стана прилично честа глетка на европските патишта, во тоа време.

Сега кога капри полни 50 години, Форд реши да ја одбележи годишнината со носталгично патување на моделот РС2600. Клучевите ги доби новинарот Стив Сатклиф кој помина повеќе од 700 километри за време на седумдневното снимање.

„Капри беше автомобилот кој му овозможи на обичниот човек да го живее својот сон“, вели Сатклиф. „Ви даваше убаво чувство кога ќе се најдевте зад неговиот волан, како што прави и денес. На крајот, сѐ се сведуваше на чистото задоволство од возење нешто малку поинакво“.

Форд капри се произведуваше до 1986 година.

Помина времето кога политиката беше „шаховска борба“ на политичките актери, која неретко се одвиваше далеку од очите на јавноста и беше доста неразбирлива за обичниот гласач. 

повеќе

Државата треба повеќе да се вклучи во промовирање на младинско претприемништво како економска активност која би помогнала за намалување на невработеноста.

повеќе

Без оглед на политичката заднина на случајот за изнудување, владата во Скопје мора да се фокусира на темелна истрага наместо на ограничување на штетата.

повеќе