Фолксваген се прости од легендарната буба и ја најави електричната иднина (ВИДЕО)

Многу малку автомобили можат да се мерат со култниот статус  на фолксваген буба, но сите нешта го имаат својот крај, па Германците минатата година го најавија крајот на производството на легендарното име.

Во меѓувреме тие ова го прославија во неколку пригоди, а последната е преку анимиран краток филм наречен „Последната милја“.

Филмот раскажува приказна за љубител на бубата, од детството до стара возраст, а врз целиот негов живот влијае присуството на бубата. Во филмот има моменти од поп-културата и се појавуваат Енди Ворхол и ликот на Кевин Бејкон од „Футлус“, и има детали од стари рекламни кампањи.

„Бубата е еден од најпрепознатливите модели во историјата на автомобилите. Правилното оддавање почит бараше медиум со повеќестраност и универзална привлечност како на самиот автомобил. Иако класичната буба е одбрана за ѕвезда на анимацијата, и новите две генерации го имаат своето влијание врз целата приказна. Ние сме горди на своето минато, но гледаме кон иднината – кон претстојните електрични возила“, се вели во соопштението на Фолксваген.

„Шарената револуција“ беше енергија и граѓански порив за промени. Малку застранивме.

повеќе

Државниот врв на Србија, вклучително и група лекари кои ја предводат борбата против ширењето на вирусот корона, во најмала рака го игнорираа влошувањето сè додека не заврши гласањето.

повеќе

Како Босна и Херцеговина се справи и се уште се справува со кризата предизвикана од пандемијата? Зошто немавме единствен кризен штаб на ниво на држава? 

повеќе