Фолксваген ги распродал сите електрични возила за ЕУ и САД, новите нарачки ќе стигнат дури во 2023

Едвај сме пет месеци во 2022 година, а директорот на Фолксваген Херберт Дис откри дека компанијата ги распродала сите електрични возила за оваа година.

Во разговор за Фајненшал тајмс, шефот на германската компанија кажа дека американските и европските купувачи кои ќе нарачаат електрично возило денес нема да го добијат до 2023.

Што е разочарувачка информација за потенцијалните купувачи, кажа Дис за ФТ. „Имаме огромен број нарачки за електрични возила. Ова важи за сите наши модели вклучувајќи ги ИД.3, ИД.4, моделите на Ауди, кои се одлично примени на сите пазари, моделите на Шкода кои се популарни во Европа“.

Популарноста на електричните возила е и благослов и проблем за Фолксваген, бидејќи компанијата наводно има над 300.000 нарачки кои допрва треба да ги испорача. Овие нарачки не може да се реализираат преку ноќ, особено поради актуелната криза со чипови, па новите купувачи ќе мора да си го чекаат редот.

Иако Фолксваген се мачи да ги постигне нарачките, компанијата воопшто не успорува откако ги претстави моделите ИД. баз и ИД. баз карго во март. По нив ќе следуваат електричен седан и карван, кои беа најавени со ИД. визион концептот.

За пишувањата на Хари Костов за проблемите на државата – ако компетентен човек зборува за нефункционирањето на правната држава, кое има директен одраз врз економијата, не може тоа да се заврши со охридскиот уличен жаргон.

повеќе

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе