Од 1962

Единствениот ферари 250 ГТЕ на италијанската полиција е апсолутна легенда (ФОТО+ВИДЕО)

Криминалната сцена на Италија во 1960-тите вклучувала голем број брканици со автомобили, и полициските алфа ромео 1900 и џулија 1600 почнале да стануваат преспори за да ги фатат криминалците.

 

За првпат во историјата било формирано партнерство меѓу произведувач на егзотични модели, откако италијанскиот претседател му се јавил на Енцо Ферари и го убедил да ѝ даде два модели 250 ГТЕ на римската полиција во 1962, на барање на Армандо Спатафора, еден од најуспешните и најславни полицајци во престолнината.

Заедно со уште со тројца колеги, Спатафора посетувал обука за брзо возење во Маранело, и откако ја завршил, добил нов службен автомобил, црно ферари 250 ГТЕ, со 3,0-литарски V12 кој давал 237 коњски сили и постигнувал брзини над 250 км/ч. Возилото било во црна боја со кафеав кожен ентериер, со ознаки на вратите и ротациски светла, сирена и радио.

Спатафора следните шест години ги минал зад воланот на ферари, а оваа комбинација станала толку легендарна што за криминалното подземје на Рим станало престиж да го победат во брканица со автомобили.

Додека служел како полициски автомобил, 250 ГТЕ бил постојано сервисиран и одржуван во Маранело, што обезбедило секогаш да биде во најдобра можна состојба.

Во 1968 година гранд турерот бил пензиониран и во 1972 година бил продаден на јавна аукција, завршувајќи кај колекционер кој следните 40 години внимателно го чувал. Во меѓувреме бил покажуван на бројни настани низ цела Европа, вклучувајќи ја и трката Копа деле Доломити, на која повторно бил обединет со пензионираниот Армандо Спатафора, кој се тркал со него и освоил сребро.

Легендарниот статус на автомобилот му обезбедил привремено место во Музејот на полициски возила во Рим, каде бил позајмен на почетокот на 2000-те. Треба да се истакне дека ова е единствениот приватен автомобил во Италија кој има специјална дозвола да вози со полициски ознаки, сино ротациско светло и сирена.

Во 2015 година уште еднаш го смени сопственикот и следната година се појави на американскиот Конкур делеганс во Пебл Бич.

Ова е единствениот преживеан полициски 250 ГТЕ, бидејќи другиот бил уништен само неколку недели откако заминал од фабричката хала. Во 2014 година има добиено сертификат од Ферари класиче, а сега се продава на аукција по непозната цена.

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе