Легенди

Дури и по 30 години 205-ката на Пежо е вистинско уживање (ВИДЕО)

Заедно со оригиналниот голф ГТИ на Фолксваген, пежо 205 ГТи ја почна револуцијата меѓу возачките ентузијасти. Всушност, толку беше добар што луѓето уште го почитуваат, повеќе од 30 години подоцна.

Едноставноста на дизајнот, во комбинација со помалото растојанието од подлогата во однос на обичната 205-ка, потврдите амортизери и жестокиот (за тоа време) мотори се клучните состојки на 205 ГТи.

По денешни стандарди, 105 коњски сили од 1,6-литарски мотор не се доволни. Меѓутоа, жестокиот француски хечбек има само 900 килограми поради што е прилично агилен: 0-100 км/ч за 8,7 секунди и максимална брзина од 187 км/ч.

Момците од Регјулар карс направиле одлична видео рецензија, полна со факти  за вистинските љубители на автомобилските легенди. Со воведен дел како од видео игра.

(Реакција на колумната на Наум Кајчев, „За Гологанови и нашата заедничка историја“, 15 септември 2019, МКД.мк)

повеќе

Деликатна јазична авантура е ако се излезе од основното и утврдено значење на зборовите и се прејде во сферата на жаргонот и колоквијалноста.

повеќе

Плаќањето на вработените на час наместо месечно помага да се зголеми нивната плата со тоа што ќе се вреднува работното време поефикасно.

повеќе