Со цена од 16,7 милиони евра

Бугати ла војтур ноар е најскапиот автомобил во светот (ФОТО+ВИДЕО)

Бугати ја претстави својата современа верзија на моделот тип 57 СЦ атлантик, покажувајќи го „ла војтур ноар“, иако не станува навистина збор за нов автомобил.

 

Прикажан на годинешниов саем во Женева, опишан е како „ултимативниот гранд турер“ од страна на директорот Штефан Винкелман и направен е врз моделот широн, што значи дека станува збор за уникатна, импресивна, каросерија.

„Ла војтур ноар“ е француски за „црниот автомобил“, омаж на тип 57 СЦ атлантик, соопшти Бугати, и најдобро ја опишува сјајната црна боја на рачно изработената каросерија од карбонски влакна. Ништо не го прекинува визуелниот тек – браниците се вградени во формата и дизајнот на прозорците потсетува на визир на шлем, додека шофершајбната без раб „претекува“ во страничните прозорци.

Под хаубата нема изненадување и моќта доаѓа од 8,0-литарскиот W16 на Бугати со четири турбини. Дава 1.500 коњски сили, исто како во широн и диво, а „индикатори за оваа неверојатна сила“ се шесте издувни цевки на задниот дел.

Ла војтур ноар стана најскапиот нов автомобил во историјата, откако беше продаден за 16,7 милиони евра, сосе данок. Ако гласините се точни, купувачот е поранешниот шеф на Фолксваген групацијата Фердинанд Пјех.

За жал многумина, а особено оние што треба, не може да ја видат историската димензија на оваа посета на еден папа на нашата земја.

повеќе

Кога знаеме како функционира кризата на претставеност, можеме да спречиме повторување на историјата, кое можеби овој пат би имало и многу полоши последици по демократското општество.

повеќе

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе