БМВ направи копија од патеката Монца во Сахара за да си „поигра“ новиот икс-5 (ФОТО+ВИДЕО)

За прописно да го најави новиот икс-5, БМВ се потруди славните свиоци на Монца да ги пренесе во суровата пустина на Мароко.

 

Патеката е направена во Мерзуга, еден од најпустинските региони во Мароко, и долга е 5.793 метри. Германците детално ја реплицирале Монца во размер 1:1, и со радиусот на свиоците и со должините.

Биле потребни две недели и повеќе од 50 луѓе за да се заврши сѐ – вклучувајќи инженери, техничари, работници и пилоти. Четири булдожери и 4 камиони работеле 9 дена, копајќи 24 кубни метри одеднаш за да се подготви почвата и за да се отстрани вишокот песок. Сѐ на сѐ, биле преместени над 3.500 кубни метри земја.

Покрај тоа што е најрафинираниот и технолошки најнапредниот икс-5 досега, новиот кросовер на БМВ има и подобрени офроуд перформанси благодарение на системот „дајнамик дампер контрол“. Со помош на воздушната суспензија на двете оски, возачите на новиот икс-5 можат да ја нагодат висината до 80 милиметри.

Друг новитет кај новиот икс-5 е офроуд пакетот, кој нуди избор меѓу четири модуси на теренско возење (песок, карпи, крупен песок и снег), кои автоматски ја одредуваат висината на возилото, поставките на икс-драјв системот, како и забрзувањето и реагирањето на менувачот.

Миграција со достоинство (#WithDignity) е темата на Меѓународниот ден на мигрантите 2018 година, кој го одбележуваме во вторник (18 декември).

повеќе

Без оглед на фактот што од постоењето на уметноста постои и теорија и приказна за тоа, уметничкиот процес останува крајно неразбирлив.

повеќе

Што е потребно младите велешки занаетчии да не станат самоубиствени гемиџии, туку да ги тераат своите замисли напред.

повеќе