Истрагите на СЈО се чуваат во кутии

Фетаи: Наместо обвинители, станавме архивари и магационери

Наместо да работиме на истрагите кои претходно ги отворивме во СЈО ние станавме архивари и магационери, бидејќи овие предмети сега се чуваат во кутии во зградата на специјалното јавно обвинителство. Ова денеска го истакна обвинителката Фатиме Фетаи пред влезот на Кривичниот суд каде што треба да постапува на судењето за „Монструм“.

Обвинителката Фетаи рече дека со брзина на светлината институциите работеле да ги испитаат наводите во врска со земените бонуси на специјалните јавни обвинители и укажа на тоа дека се би било поинаку ако со истата таа брзина институциите би постапувале во текот на сите постапки. Фетаи нагласи дека специјалните јавни обвинители работеле месечно за плата од 1.200 евра која е соодветна на платата која им се дава на лицата на оваа функција каде било во светот.

Во врска со бонусите Фетаи посочи дека тоа се пари за кои претходно се зборувало и на прес-конференциите јавно, како и дека сето тоа е опфатено со Законот за Специјално јавно обвинителство кој беше донесен со формирањето на СЈО.

За вчерашниот влез на истражителите на Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција во СЈО, Фетаи појасни дека воопшто не се работи за упад на обвинителите, ниту за претрес, туку за обезбедување на документација која била побарана од Обвинителството.

Истиот став претходно во изјава за медиумите го кажа и обвинителот Љубомир Лапе кој посочи дека детали околу вчерашниот влез на истражителите во СЈО не му се познати, бидејќи бил на рочиште и упати за сите прашања медиумите да с еобратат до Обвинителството кое ја води, како што рече, таканаречената предистрага за земените бонуси.

К.Д.

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе