Пет македонски филмoви на фестивал во Турција

Пет македонски филма ќе бидат прикажани на годинешното издание на Меѓународниот фестивал на краткометражни филмови за млади – ТИСФЕСТ, кој почна вчера, а ќе трае до 9 февруари во Истанбул, Турција.

На фестивалот ќе се прикажат околу 200 краткометражни, документарни и играни  филмови, а од Македонија ќе се прикажат краткометражните филмови на Игор Алексов,  Марко Ѓоковиќ, Саша Станишиќ, Елизабета Конеска и на Стефан Сидовски.

Учесниците и посетителите на фестивалот исто така ќе можат да учествуваат на предавања на еминентни пофесионалци од областа на филмската индустрија, каде младите филмаџии ќе имаат можност да дискутираат и да ги споделат своите мислења и искуства.

Потребно е да се провери дали имало наредба за следење врз Камчев.

повеќе

Во чест на Меѓународниот ден на трудот, вреди да се разгледа состојбата со работничките права во државата, да се направи краток осврт на изминатата година и да се согледа што може да се направи за да се насочат работите кон подобро.

повеќе

Таквиот вид на анахрон национал-романтизам, со речиси апологетски однос кон окупаторската политика на Бугарија во Втората светска војна, штетна е за хармонизација на односите на Балканот, пред сѐ на Бугарија со РСМ, но и со Србија.

повеќе