Пет македонски филмoви на фестивал во Турција

Пет македонски филма ќе бидат прикажани на годинешното издание на Меѓународниот фестивал на краткометражни филмови за млади – ТИСФЕСТ, кој почна вчера, а ќе трае до 9 февруари во Истанбул, Турција.

На фестивалот ќе се прикажат околу 200 краткометражни, документарни и играни  филмови, а од Македонија ќе се прикажат краткометражните филмови на Игор Алексов,  Марко Ѓоковиќ, Саша Станишиќ, Елизабета Конеска и на Стефан Сидовски.

Учесниците и посетителите на фестивалот исто така ќе можат да учествуваат на предавања на еминентни пофесионалци од областа на филмската индустрија, каде младите филмаџии ќе имаат можност да дискутираат и да ги споделат своите мислења и искуства.

Кусокот во глобалното производство на вакцини против КОВИД-19 може да се надомести доколку на производителите ширум светот им се даде пристап до потребната технологија и знаење. 

повеќе

Европа е решена да се ослободи од меката моќ на Москва (енергенсите), а и на дипломатско поле сака да и стави до знаење дека и за неа ќе има „црвени линии“. 

повеќе

Незабележливите разлики во нашето однесување кои се дел од психолошката манипулација на социјалните мрежи се предизвикани од надзорниот капитализам и ја нарушуваат демократската култура и личната автономија.

повеќе