Пилешка салата со кари и мајонез

Приготвување:

Сварете го пилешкото и зачувајте ја водата во која се варело. Извадете му ги коските и кожата и исечете го на мали коцки.

Во истата вода сварете ги тестенините. Исцедете ги.

Измешајте ги мајонезот, павлаката, хоплата, карито, шеќерот, солта и црниот пипер. Мешајте додека не станат еднолична смеса.

Во голем сад измешајте ги пилешкото, тестенините, марулата, сувото грозје и бадемите. Одозгора истурете ја смесата со кари. Измешајте внимателно со гумена лопатка. Вкусете и ако има потреба, додајте од она што ви фали.

Ладете ја салатата неколку часа. Послужете.

Состојки:

1,5 кг пилешко

200 г тестенини

5-6 листа марула, искинати на мали парчиња

150 г суво грозје (по желба)

150 г бадеми

150 г мајонез

150 г кисела павлака

250 г неутрална хопла

3 лажици кари во прав, помалку или повеќе по вкус

1 лажица шеќер, помалку или повеќе по вкус

1 лажичка сол

свежо мелен црн пипер

 

Објавено

Вторник, Февруари 5, 2013 - 21:12

Албанија и Северна Македонија уште ќе чекаат, една година откако блокот рече дека имаат шанси за разговори за членство, вели Политико.

повеќе

Ништо не ме научи повеќе за моите родители, а и за мене, од храната што тие ја обожаваа откако избегаа од Босна.

повеќе

Охрид, најголемиот и најпосетен туристички центар во Македонија, балканскиот Ерусалим и европскиот бисер, се менува со брзина на светлината.

повеќе