Пилешка салата со кари и мајонез

Приготвување:

Сварете го пилешкото и зачувајте ја водата во која се варело. Извадете му ги коските и кожата и исечете го на мали коцки.

Во истата вода сварете ги тестенините. Исцедете ги.

Измешајте ги мајонезот, павлаката, хоплата, карито, шеќерот, солта и црниот пипер. Мешајте додека не станат еднолична смеса.

Во голем сад измешајте ги пилешкото, тестенините, марулата, сувото грозје и бадемите. Одозгора истурете ја смесата со кари. Измешајте внимателно со гумена лопатка. Вкусете и ако има потреба, додајте од она што ви фали.

Ладете ја салатата неколку часа. Послужете.

Состојки:

1,5 кг пилешко

200 г тестенини

5-6 листа марула, искинати на мали парчиња

150 г суво грозје (по желба)

150 г бадеми

150 г мајонез

150 г кисела павлака

250 г неутрална хопла

3 лажици кари во прав, помалку или повеќе по вкус

1 лажица шеќер, помалку или повеќе по вкус

1 лажичка сол

свежо мелен црн пипер

 

Објавено

Вторник, Февруари 5, 2013 - 21:12

Помина времето кога политиката беше „шаховска борба“ на политичките актери, која неретко се одвиваше далеку од очите на јавноста и беше доста неразбирлива за обичниот гласач. 

повеќе

Државата треба повеќе да се вклучи во промовирање на младинско претприемништво како економска активност која би помогнала за намалување на невработеноста.

повеќе

Без оглед на политичката заднина на случајот за изнудување, владата во Скопје мора да се фокусира на темелна истрага наместо на ограничување на штетата.

повеќе