Горанчо Котевски кај претседателот е генерал потполковник, а во министерството генерал мајор!?

Генерал мајор (или потполковник) Горанчо Котевски

 

Кој чин го има началникот на Генералштабот на АРМ Горанчо Котевски? Генерал мајор или генерал потполковник?

Според интернет страниците на Министерството за одбрана и на претседателот на Република Македонија Котевски има два чина. Понизок како началник на ГШ на АРМ – генерал мајор, а унапреден е кај претседателот како член на Комисијата за одликување – генерал потполковник. Интерсно е што истата забуна настанува кога ќе ги читате и англиските верзии на двете интернет страници (General Мajor и General Lieutenant Colonel – со грешен превод во инверзија на зборовите).

 

Со потпишувањето на Преспанскиот договор се чинеше дека се отстрани единствената пречка за македонската интеграција во ЕУ и НАТО.

повеќе

Демонизирањето на Исламот и неговото постојано поврзување со тероризмот е загрижувачка појава во светот, а и на Балканот.

повеќе

Последните искричења во меѓународниот поредок ја прават нејасна агендата за евроатлантски интеграции на регионот која претставува неопходен услов за долгорочна стабилност на Западен Балкан.

повеќе