Горанчо Котевски кај претседателот е генерал потполковник, а во министерството генерал мајор!?

Генерал мајор (или потполковник) Горанчо Котевски

 

Кој чин го има началникот на Генералштабот на АРМ Горанчо Котевски? Генерал мајор или генерал потполковник?

Според интернет страниците на Министерството за одбрана и на претседателот на Република Македонија Котевски има два чина. Понизок како началник на ГШ на АРМ – генерал мајор, а унапреден е кај претседателот како член на Комисијата за одликување – генерал потполковник. Интерсно е што истата забуна настанува кога ќе ги читате и англиските верзии на двете интернет страници (General Мajor и General Lieutenant Colonel – со грешен превод во инверзија на зборовите).

 

Македонија треба да започне со процесот на усвојување модел за правно признавање на родот со почитување на фундаменталните права и правото на личен и телесен интегритет на транс луѓето.

повеќе

Парадоксалните судски процеси во државава, сами по себе родија парадокс.

повеќе

Следејќи ги слепо своите геостратешки планови, можно е американските геостратези и во Македонија да направија уште една грешка, во низата грешки во последните две декади.

повеќе