Супа од кељ и колбаси

Приготвување:

Загрејте го тенџерето на средна температура. Ставете ги колбасите и пропржете ги 5 минути. Додајте ги кромидот и лукот. Додајте ја супата од коцка и оставете да зоврие. Додајте ги компирите и кељот. Крчкајте го, полупокриено, околу 15-20 минути, или додека да омекне кељот, и сервирајте.

Состојки:

300 г колбаси

1 кромид со средна големина, сечкан

1 лажица здробен лук

700 мл супа од коцка со вкус на кокошка

3 компири со средна големина

400 г сечкан свеж кељ, без дршки

 

Деликатна јазична авантура е ако се излезе од основното и утврдено значење на зборовите и се прејде во сферата на жаргонот и колоквијалноста.

повеќе

Плаќањето на вработените на час наместо месечно помага да се зголеми нивната плата со тоа што ќе се вреднува работното време поефикасно.

повеќе