Колку луѓе митингуваа вечерва на скопскиот плоштад?

Еве малку Гугл математика. Ако плоштадот „Македонија“ во Скопје има околу 7.700 квадратни метри, и ако од тоа се извади квадратурата на фонтаната „Воинот на коњ“, за митингување останува малку повеќе од 7.000 квадратни метри.

Е сега, ако имало 70.000 присутни, тогаш 10 луѓе на еден квадратен метар е навистина претесно, како во метро во Кина. Ако, пак биле 11.000, тогаш на митингот на опозицијата имало од 1,5 човек на еден квадратен метар. Тоа, пак, видео и фото материјалите не го покажуваат.

Ако земеме дека при вакви митинзи се смета некаков просек од 4 лица на еден метар квадратен, тогаш најверојатната бројка за присутноста на митингот е околу 25 илјади.

Во последните 30 години сите политички партии, независно од тоа колку демократски се претставуваат во своите програми, на државата гледаат како на инструмент, што е пак првиот сигнал, чекор кон авторитарност.

повеќе

Ако денес направиме една историска книжевна паралела, драмското дело на Стефановски ќе го квалификуваме како антологиски бисер, кого и сегашните и идните генерации ќе го чуваат како неодминлив столб на целокупната македонска драмска литература.

повеќе

За првпат во историјата на албанската демократија, една иста партија ќе биде на чело на земјата три последователни мандати. 

повеќе