Колку луѓе митингуваа вечерва на скопскиот плоштад?

Еве малку Гугл математика. Ако плоштадот „Македонија“ во Скопје има околу 7.700 квадратни метри, и ако од тоа се извади квадратурата на фонтаната „Воинот на коњ“, за митингување останува малку повеќе од 7.000 квадратни метри.

Е сега, ако имало 70.000 присутни, тогаш 10 луѓе на еден квадратен метар е навистина претесно, како во метро во Кина. Ако, пак биле 11.000, тогаш на митингот на опозицијата имало од 1,5 човек на еден квадратен метар. Тоа, пак, видео и фото материјалите не го покажуваат.

Ако земеме дека при вакви митинзи се смета некаков просек од 4 лица на еден метар квадратен, тогаш најверојатната бројка за присутноста на митингот е околу 25 илјади.

Време е да се фокусираме врз суштинските проблеми. Време е да создадеме вистински ’општествен договор‘ за владеење на правото и на човековите права како главни столбови на европските вредности

повеќе

Стратешко партнерство на македонската влада со Зока енерџи солушнс, компанија регистрирана за обработка и отстранување на опасен отпад, не е правилен начин за решавање на проблемот во мала држава како Македонија.

повеќе

Цивилизацијата би можела да се дефинира како глутница која има рационална потреба да ги легитимира и образложи своите колежи, грабежи и узурпации.

повеќе