Крем-супа од компири и праз

Приготвување:

Стопете го путерот во големо тенџере на средна температура. Додајте го сечканиот праз, зачинете со свежо мелен црн пипер и гответе додека празот да омекне, околу 5 минути.

Додајте ги сечканите компири, солта и мајчината душица и варете додека да замириса, околу 2 минути.

Зголемете ја температурата на висока, додадете ги зеленчуковата супа и водата и оставете да зоврие. Намалете ја температурата и динстајте додека компирите да почнат лесно да се боцкаат со виљушка, околу 10 минути.

Ставете ја супата во блендер и пасирајте ја додека да добиете изедначена смеса (ако е мал блендерот, пасирајте ја на повеќе делови). Вратете ја супата во тенџерето на средна температура, додајте ја павлаката, зачинете со уште пипер по желба и варете ја додека да се загрее, околу 3 минути.

Послужете со растопени земички.

Состојки:

2 лажици несолен путер

500 г ситно сечкан праз (само белите и бледозелените делови)

700 г компири, сечени на коцки

1 лажица сол

1 лажичка ситно сечкана свежа мајчина душичка

500 мл зеленчукова супа од коцка

700 мл вода

150 мл павлака

 

Објавено

Сабота, Септември 29, 2012 - 22:46

Деликатна јазична авантура е ако се излезе од основното и утврдено значење на зборовите и се прејде во сферата на жаргонот и колоквијалноста.

повеќе

Плаќањето на вработените на час наместо месечно помага да се зголеми нивната плата со тоа што ќе се вреднува работното време поефикасно.

повеќе