Марјан Бојаџиев избран за најдобар професор во Европа

Марјан Бојаџиев, ректорот на универзитетот Американ колеџ во Скопје, ја доби наградата за најдобар професор од Меѓународниот совет (ACBSP Регион 8 - Европа) на AЦБСП годишната конференција, која се одржа од 15 до 18 Јуни во Балтимор, Мериленд, САД.

Бојаџиев ја доби наградата од Советот за акредитација за бизнис-школи и програми (ACBSP), која им се доделува на наставници што се пример

Марјан Бојаџиев

за совршеност во предавалните.

Поважно од кога било е за бизнис програмите да продуцираат дипломирани студенти кои се подготвени да влезат на глобалниот пазар", изјави Даглас Виеланд, извршен директор на ACBSP. „ACBSP има мисија да ги развие, промовира и да ги признае најдобрите практики кои придонесуваат за континуирано подобрување на бизнис образованието. Оддавањето признание на вакви лидери е еден начин како да ја оствариме оваа цел“, изјави тој.

Бојаџиев е еден од најдобрите и високо ценети ментори на нашите дипломирани студенти и помлади членови на факултетот кои се почестени што работат со него во текот на нивната кариера. Тој ги поставува стандардите на прецизен изведувач и е пример за другите да го следат", вели д-р. Никица Мојсоска Блажевски, декан на Факултетот за деловна економија и организациони науки на УАКС.

Американ колеџ е акредитиран од страна на AЦБСП од 2011 година. АЦБСП, основана во 1988 година, е организација за акредитирање на бизнис програми од САД, а од 1992 година била признаена за специјализирана организација за акредитирање за бизнис-едукација од Министерството за образование на САД.

АЦБСП (Accrediting Council for Business Schools and Programs) се состои од 10 региони: 7 се во САД, 8 e Европа и дел од Азија, 9 Далечниот Исток и 10 Јужна Америка. Секоја година, АЦБСП доделува награда за најдобар професор (Teaching Excellence Award) на по еден професор од сите региони.

Регионот 8 го сочинуваат речиси 100 универзитети и бизнис-школи од 29 земји во Европа.

Јас ја добив наградата во категорија додипломски и постдипломски студии. Сметам дека е тоа признание за мојата работа како наставник. Истовремено е признание за универзитетот Американ Колеџ Скопје, кој е целосно акредитиран од АЦБСП“, изјави Бојаџиев.

Им благодарам на Русите како креатори, но посебно на бугарските послушни  извршители за пропагандата што ја водат против Македонија. Што направија?

повеќе

Деновиве адвокатот Тортевски во дебатна емисија рече дека немаме критична маса за држава. Не знам дали е така, но изгледа немаме критична маса за сериозни дебати и дијалози во општеството. 

повеќе

Светска банка проценува дека за секој долар инвестиран во здравството, државата има бенефит од 4 долари во смисла на зголемена економска продуктивност.

повеќе