Клинички патеки: нова реформа за помалку лекарски грешки

„Клинички патеки“ е новата реформа што ја воведува Министерството за здравство со која треба да се намалат клиничките компликации, лекарските грешки, вели министерот за здравство Никола Тодоров.

Проектот, како што очекува министерот Тодоров, треба да има и  позитивно влијание на намалување на болничкиот престој на пациентите, за полесно и подобро следење на финансиските трошоци за секоја процедура.

„Ова ќе биде дел од здравствената евиденција што задолжително треба да ја води секоја здравствена установа.Ова се процедури што треба да се направат за секоја конкретна дијагноза.Тоа ќе има силно влијание на квалитетот на здравствената нега“, вели Тодоров.
На овој начин здравствените власти, пациентите и здравствените работници, во секое време ќе знаат која здравствена процедура треба да се преземе.
Клиничките патеки треба да бидат готови до средината на ноември, по што официјално ќе бидат објавени во Службен весник. Досега се направени над 40 „Клинички патеки“, од кои најмногу за Инфективната клиника. До средината на ноември сите здравствени установи имаат обврска да изработат клинички патеки за 20-те најфреквентни дијагнози кои ги поставуваат во соодветната клиника.

Насловот асоцира и на резултатите од изборите, кои, кога ќе излезе оваа колумна, ќе бидат познати, иако најретко споменуван збор во кампањата беше зборот ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА, кој е единствен начин за остварување на сите „големи“ ветувања што ги слушнавме изминативе две недели.

повеќе

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе

Ентузијазмот во првите месеци од годинава во врска со масовната вакцинација беше таков што Србија во март беше прва меѓу европските држави според бројот на граѓани што примија втора доза на милион жители. 

 

повеќе