Клинички патеки: нова реформа за помалку лекарски грешки

„Клинички патеки“ е новата реформа што ја воведува Министерството за здравство со која треба да се намалат клиничките компликации, лекарските грешки, вели министерот за здравство Никола Тодоров.

Проектот, како што очекува министерот Тодоров, треба да има и  позитивно влијание на намалување на болничкиот престој на пациентите, за полесно и подобро следење на финансиските трошоци за секоја процедура.

„Ова ќе биде дел од здравствената евиденција што задолжително треба да ја води секоја здравствена установа.Ова се процедури што треба да се направат за секоја конкретна дијагноза.Тоа ќе има силно влијание на квалитетот на здравствената нега“, вели Тодоров.
На овој начин здравствените власти, пациентите и здравствените работници, во секое време ќе знаат која здравствена процедура треба да се преземе.
Клиничките патеки треба да бидат готови до средината на ноември, по што официјално ќе бидат објавени во Службен весник. Досега се направени над 40 „Клинички патеки“, од кои најмногу за Инфективната клиника. До средината на ноември сите здравствени установи имаат обврска да изработат клинички патеки за 20-те најфреквентни дијагнози кои ги поставуваат во соодветната клиника.

Министерството за финансии во изминатиот период активно работеше на реформа за унапредување на фискалната децентрализација, која нуди сериозно системско решение за стабилни финансии на општините кои ќе значат одговорни општини и испорака на квалитетни и ефикасни услуги за граѓаните. 

повеќе

Либералната империјалистичка доктрина на Америка е одговорна за ужасниот масакр во места како Виетнам, Ирак и Централна Америка. Но Америка, исто така, произведе либерална антиимперијалистичка доктрина што останува затскриена во една ТВ-серија што ја восхитува американската публика уште од 1966 година.

повеќе

Граѓани, бегалци, мигранти, веќе не ни е важно – се чини дека никој не гледа светла иднина за себе во Албанија.

повеќе