Бугарски европратеник: Њама македонско малцинство во Бугарија. Њама. Њама!

[caption id="attachment_49637" align="aligncenter" width="580" caption="Андреј Ковачев"][/caption]

Има ли македонско малцинство во Бугарија?

„Не, не, не, не, се разбира дека нема, колку пати сакате тоа да ви го кажам. Во Бугарија нема такво малцинство. Во Бугарија нема малцинства“, одговара Андреј Ковачев, бугарски европратеник на прашањето на телевизијата Канал5.

На прашањето дали и Бугарија заедно со Грција ќе се труди да ја минира евроатланската интеграција на Македонија, европратеникот Ковачев јавно вети лош извештај за земјава. Бугарскиот европратеник е лут од, како што вели, диксриминаторската политика што Македонија ја води кон оние кои се декларираат како Бугари. За него последен од низата вакви провокации од македонска страна е случајот со претседателот на бугарскиот културен клуб во Скопје Лазар Младенов.

„Јас не сакам Македонија да има негативен извештај од Европскиот парламент, но кога има дискриминација кон Македонците кои се искажуваат како етнички Бугари тоа не можеме да го замолчиме. Јас неколку пати кажав за да ги надминеме  раните од минатото, дека е потребна европската интеграција. Но, европскиот сојуз се темели на правила, а едно од тие е недискирминација кон луѓето кои го искажуваат својот идентитет“, вели Андреј Ковачев, европратеник.

Имаме сведоштва на луѓе кои јавно велат дека се Македонци и дека не им е дозволено да се искажат како Македонци во нивната држава Бугарија?

„Во Бугарија има секакви луѓе кои зборуваат што сакаат. Бугарија ги исполнува сите обврски  што се неопходни за членството во Европската Унија“, вели Ковачев во изјавата за Канал 5.

Тој вели дека неговата земја сака да ја види Македонија во ЕУ, но претходно мора да ги расчистат исторските разлики што ги имаат овие две земји. Бугарскиот европратеник нема забелешки долколу Македонија влезе во ЕУ под уставното име.

Лидерството на опозициската ВМРО-ДПМНЕ мора да излезе јавно, на прес конференција, заедно со сите пратеници, и да објават прекин на секакво понатамошно учество во дискусија на собраниската седница.

повеќе

Според Агенцијата за вработување, најмногу невработени има меѓу дипломираните правници, економисти, професори по одделенска настава на македонски и албански јазик и социјални работници. 

повеќе

Република Македонија треба да понуди законска можност за реализација на правото на приватен и семеен живот за истополовите партнери.

повеќе