Лустрација: објавени уште 12 соработници на тајните служби

Комисијата за верификација на фактите утврдила  уште 12 соработници на тајните служби кои денеска се објавени на нејзината веб страница.

Тоа се Трендафил Ивановски (поранешен претседател на Уставен суд), Миленко Габер (поранешен директор на Заводот за вработување Берово), Ѓорги Прцуловски (поранешен претседател на општина Ресен), Михаил Андреев (поранешен директор), Киро Јанчев (поранешен директор), Бранко Темов (член на Управен одбор), Петар Целакоски (поранешен директор на битолскиот Дом на култура), Киро Дојчиновски (поранешен пратеник во Собранието на Република Македонија), Стојан Чамински (поранешен секретар во СВР-СК), Хисен Шаќири (новинар), Мустафа Спахију (новинар) и Реџеп Златку, кој е лустриран по службена должност.

Решенија и документи за соработка со тајните служби претходно беа објавени за 11 лица.

 

Демонизирањето на Исламот и неговото постојано поврзување со тероризмот е загрижувачка појава во светот, а и на Балканот.

повеќе

Последните искричења во меѓународниот поредок ја прават нејасна агендата за евроатлантски интеграции на регионот која претставува неопходен услов за долгорочна стабилност на Западен Балкан.

повеќе

Очигледно во градењето на македонското општество заборавивме да ја промовираме правдата како негова примарна цел.

повеќе