Млада девојка го предизвикала пожарот кај Струмица

Откриен е предизвикувачот на пожарот кај Струмица кој по целодневно беснеење однесе два животи и повреди уште дванаесет лица од кои едно се уште се бори да преживее.

Според полицијата, станува збор за дваесет и четиригодишната струмичанка со иницијали М.Е. која завчера се решила во близина на куќата каде живеела да запали стари алишта. Истата тоа го сторила во непосредна близина на една грмушка, а на педесетина метри оддалеченост од шумата. Запалениот огин ја потпалил грмушката, а потоа ветрот си го сторил своето и пожарот за кратко време ја зафатил шумската површина над градот.

Во пожарот кој гореше цел ден загинаа Блажо и Пено Стојанови, браќа од селото Рич кои како вработени во Македонски шуми се обидоа да ја спречат огнената стихија да го зафати градот.

Полицијата на струмичанката и поднесе кривична пријава за предизвикување општа опасност.

Кинеското присуство во Македонија не треба да се преценува или стигматизира, туку да се искористи,

повеќе

Земјите од Западен Балкан се соочуваат со нов безбедносен предизвик: дерадикализација и реинтеграција на повратниците.

повеќе

Граѓаните сѐ повеќе ја согледуваат неопходноста од непартиска форма на самоорганизирање.

повеќе