Најдобрата салата од макарони

Приготвување:

Сварете ги макароните во малку посолена вода според упатството на ќесето. Исцедете ги и исплакнете ги под ладна вода да се оладат.

Измешајте ги мајонезот, оцетот (или виното), шеќерот, солта и црниот пипер. Додајте малку млеко за сосот да биде повеќе течен. Додајте малку од сокот од краставичките. Вкусете и додајте зачини колку што е потребно. Оставете го настрана.

Ставете ги оладените макарони во голем сад и прелејте ги со 3/4 од сосот. Промешајте и додајте уште од сосот по желба. (Сосот може да изгледа малку редок, но ќе се згусне откако ќе се доолади салатата.)

Додајте ги сечканите маслинки, печени црвени пиперки, кисели краставички и млад кромид. На крајот, дотурете уште малку од сокот од краставичките и измешајте.

Чувајте ја салатата најмалку 2 часа во фрижидер пред сервирањето.

 

Состојки:

500 г макарони

3 цели печени црвени пиперки од тегла, сечкани (повеќе по вкус)

100 г црни маслинки, ситно сечкани

6 средни кисели краставички од тегла, ситно сечкани

3 млади кромитчиња, сосе дршки, сечкани

120 г (8 лажици) мајонез

1 лажица црвено вино или оцет

3 лажички шеќер, повеќе или помалку по вкус

прстофат сол

црн пипер

70 мл млеко (повеќе ако е потребно)

сок од теглата со краставички

 

Античкиот грчки филозоф Хераклитус, кој живеел пред Сократ, Платон и Аристотел, е авторот на често користената поговорка „панта реи“ (Panta rei), односно, во превод, поедноставено: ,„сѐ тече, сѐ се менува, ништо не останува исто, нема апсолутна вистина и единствена реалност е повеќегодишно движење“.

повеќе

Интеграциите и буџетски субвенционираната економија и социјала се проектираните теми на кампањата на власта за претстојните избори.

повеќе

Третманот и плаќањето на работникот од кого зависи целиот производствен систем, треба да биде на прво место кај државата и работодавачот. 

повеќе