Најдобрата салата од макарони

Приготвување:

Сварете ги макароните во малку посолена вода според упатството на ќесето. Исцедете ги и исплакнете ги под ладна вода да се оладат.

Измешајте ги мајонезот, оцетот (или виното), шеќерот, солта и црниот пипер. Додајте малку млеко за сосот да биде повеќе течен. Додајте малку од сокот од краставичките. Вкусете и додајте зачини колку што е потребно. Оставете го настрана.

Ставете ги оладените макарони во голем сад и прелејте ги со 3/4 од сосот. Промешајте и додајте уште од сосот по желба. (Сосот може да изгледа малку редок, но ќе се згусне откако ќе се доолади салатата.)

Додајте ги сечканите маслинки, печени црвени пиперки, кисели краставички и млад кромид. На крајот, дотурете уште малку од сокот од краставичките и измешајте.

Чувајте ја салатата најмалку 2 часа во фрижидер пред сервирањето.

 

Состојки:

500 г макарони

3 цели печени црвени пиперки од тегла, сечкани (повеќе по вкус)

100 г црни маслинки, ситно сечкани

6 средни кисели краставички од тегла, ситно сечкани

3 млади кромитчиња, сосе дршки, сечкани

120 г (8 лажици) мајонез

1 лажица црвено вино или оцет

3 лажички шеќер, повеќе или помалку по вкус

прстофат сол

црн пипер

70 мл млеко (повеќе ако е потребно)

сок од теглата со краставички

 

Миграција со достоинство (#WithDignity) е темата на Меѓународниот ден на мигрантите 2018 година, кој го одбележуваме во вторник (18 декември).

повеќе

Без оглед на фактот што од постоењето на уметноста постои и теорија и приказна за тоа, уметничкиот процес останува крајно неразбирлив.

повеќе

Што е потребно младите велешки занаетчии да не станат самоубиствени гемиџии, туку да ги тераат своите замисли напред.

повеќе