Хистеричен бугарски европратеник: Бонева била Бугарка, а Ханџиски персона нон грата

Македонскиот амбасадор Благој Ханџиски да биде прогласен за персона нон грата. Со ваков предлог излезе денеска бугарскиот европратеник Димитар Стојанов како реакција на одлуката на Врховниот суд на Република Македонија да и го одземе детето на Спаска Митрова која има и бугарско државјанство.

„Бугарската држава треба да реагира итно, не само поради случајот со Спаска Митрова, туку и поради скандалот со бугарскиот амбасадор. Да видиме дали на Македонија и одговара да ги расипе односите со уште една земја-членка на ЕУ и важен сосед. Итно треба да реагира претседателот Плевнелиев, а на Митрова треба да ѝ се даде политички азил. До 2 јули, кога Митрова треба да го предаде детето на сопругот, има време за Бугарија да реагира“, вели Стојанов.

Пред ова Стојанов изјави дека пратеничката од редовите на ВМРО-ДПМНЕ, Силвана Бонева му признала дека е Бугарка, што веднаш беше демантирано од Бонева.

 

Овде нема такво нешто. Има некои чинители што се занимаваат со испишување црвени линии. Не им значи ништо фактот што токму под ова гесло е овозможен најдолготрајниот мир на европскиот континент.

повеќе

Србија продолжува да го негира минатото, при што нејзините политички елити ја користат резолуцијата за да ѝ се спротивстават на Црна Гора и истовремено се надеваат дека овој потег ќе им донесе поголема популарност дома.

повеќе

„И, ако милееме ние за својата Татковина, ако во нас има барем капка македонска крв, ако во нас останала искра благороден патриотизам, овојпат треба да се впрегнеме, за да понесеме дел од тежината на едно дело и од жестокото величие на една епоха“.

повеќе