Малку чудна салата од зелка и јаболко

Приготвување:

Загрејте една голема тава на средно висока температура; додајте 2 лажици масло.

Ставете го целерот и динстајте 2 минути, додека да стане светлокафеав.

Ставете ги зелката и лукот и динстајте 1 минута.

Ставете го јаболко и динстајте 1 минута.

Ставете малку сол и промешајте, а потоа динстајте уште 2-3 минути.

Во меѓувреме направете го преливот, со мешање на сенфот, јаболковиот оцет, маслиновото масло и медот.

Тргнете ја мешавината од зелка и јаболка од оган и истурете ја кај преливот. Убаво измешајте за да се соединат. Додајте сол по вкус.

Додајте ги сувото овошје, оревите и фета-сирењето.

Салатата служете ја топла или на собна температура.

Состојки:

2 лажици маслиново масло

3-4 стебленца ситно сечкан целер

1 мала главица ситно сечена црвена зелка

1 лукче, здробено

1 јаболко, со извадена средина и исечено на стапчиња

1 лажичка сенф

2 лажици јаболков оцет

2 лажици маслиново масло

1 лажичка мед

100 г суво овошје (брусници, суво грозје...)

100 г печени ореви (или фстаци)

100 г дробено фета-сирење

сол по желба

 

Земјите треба да бараат начини за градење мостови и унапредување на билатералните економски врски, а не да гледаат во минатото и да му наметнуваат на македонскиот народ поинаков идентитет или историски наратив.

повеќе

Tочната искористеност и капацитет на водните ресурси во државата e невозможно прецизно да се пресмета заради недостиг на континуирани хидролошки мерења и мониторинг на квалитетот на водите.

повеќе

Нам бизнисмените не ни требаат ниту уставни преамбули ниту некакви параграфи за да ги почитуваме Република Бугарија и нејзините граѓани. Ние некого почитуваме доколку прави профит, плаќа даноци и доколку е општествено одговорен.

повеќе