Малку чудна салата од зелка и јаболко

Приготвување:

Загрејте една голема тава на средно висока температура; додајте 2 лажици масло.

Ставете го целерот и динстајте 2 минути, додека да стане светлокафеав.

Ставете ги зелката и лукот и динстајте 1 минута.

Ставете го јаболко и динстајте 1 минута.

Ставете малку сол и промешајте, а потоа динстајте уште 2-3 минути.

Во меѓувреме направете го преливот, со мешање на сенфот, јаболковиот оцет, маслиновото масло и медот.

Тргнете ја мешавината од зелка и јаболка од оган и истурете ја кај преливот. Убаво измешајте за да се соединат. Додајте сол по вкус.

Додајте ги сувото овошје, оревите и фета-сирењето.

Салатата служете ја топла или на собна температура.

Состојки:

2 лажици маслиново масло

3-4 стебленца ситно сечкан целер

1 мала главица ситно сечена црвена зелка

1 лукче, здробено

1 јаболко, со извадена средина и исечено на стапчиња

1 лажичка сенф

2 лажици јаболков оцет

2 лажици маслиново масло

1 лажичка мед

100 г суво овошје (брусници, суво грозје...)

100 г печени ореви (или фстаци)

100 г дробено фета-сирење

сол по желба

 

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе