Малку чудна салата од зелка и јаболко

Приготвување:

Загрејте една голема тава на средно висока температура; додајте 2 лажици масло.

Ставете го целерот и динстајте 2 минути, додека да стане светлокафеав.

Ставете ги зелката и лукот и динстајте 1 минута.

Ставете го јаболко и динстајте 1 минута.

Ставете малку сол и промешајте, а потоа динстајте уште 2-3 минути.

Во меѓувреме направете го преливот, со мешање на сенфот, јаболковиот оцет, маслиновото масло и медот.

Тргнете ја мешавината од зелка и јаболка од оган и истурете ја кај преливот. Убаво измешајте за да се соединат. Додајте сол по вкус.

Додајте ги сувото овошје, оревите и фета-сирењето.

Салатата служете ја топла или на собна температура.

Состојки:

2 лажици маслиново масло

3-4 стебленца ситно сечкан целер

1 мала главица ситно сечена црвена зелка

1 лукче, здробено

1 јаболко, со извадена средина и исечено на стапчиња

1 лажичка сенф

2 лажици јаболков оцет

2 лажици маслиново масло

1 лажичка мед

100 г суво овошје (брусници, суво грозје...)

100 г печени ореви (или фстаци)

100 г дробено фета-сирење

сол по желба

 

Сега, кога нашата држава ја предводат анационални лидери, кога супериорната бугарска власт смрди од агресивен национализам, ќе биде тешко да се изгради цврсто пријателство.

повеќе

Иако Буџетот 2020 е популистички, сепак со цврстите ставови за отфрлање на субвенциите за возила и за промена на даночната политика на СДСМ, како и во идејата за понатамошно отворање на Министерството за финансии се наѕира дека Ангеловска знае што прави.

повеќе

Да се стави точка на великобугарскиот шовинизам е насловот позајмен од едно писмо напишано во јули 1946 година од Илинденската организација до Владата на слободна Македонија.

повеќе