Во спомен на Гане Тодоровски, биографија во песна

Поминаа две години без нашиот голем поет, професор, публицист, преведувач и литературен критичар Гане Тодоровски.

По негова желба е погребен во скопското село Кожле, во црквата „Свети Спас“, и неговата песна „Завет“, како последна желба, беше прочитана на закопот.

Во спомен на Гане Тодоровски, сепак, да се потсетиме на уште две негови различни песни. Наместо биографија за него - „Биографија“ во песна. И наместо порака, „Писмо“.

 

Биографија

Се родив

Тоа е совршен факт

Живеам доста

Тоа е веќе непорекливо

 

Кому му требам

Секој е должен сам да знае

 

Пречам ли некому

Нека ме одмине

Премногу е непожелно

Да бидам одбран за враг

 

Вражја е живеачката

А јас сум рековме нејзин факт

 

Ќе умрам колку за доказ

Дека навистина сум живеел.

 

Албанија и Северна Македонија уште ќе чекаат, една година откако блокот рече дека имаат шанси за разговори за членство, вели Политико.

повеќе

Ништо не ме научи повеќе за моите родители, а и за мене, од храната што тие ја обожаваа откако избегаа од Босна.

повеќе

Охрид, најголемиот и најпосетен туристички центар во Македонија, балканскиот Ерусалим и европскиот бисер, се менува со брзина на светлината.

повеќе