Топла салата од грав со компири и зелка

Приготвување:

Ставете го маслиновото масло во тава на средно висока температура. Кога ќе се згрее, додајте ги коцките компири и распоредете ги рамномерно во тавата. Пржете ги компирите 5 минути превртувајќи ги и мешајќи ги.

Додајте ги мајчината душица, кромидот и сварениот грав. Оставете ги без мешање да се пржат 2 минути за да добијат кафена боја, а потоа пак промешувајте. Пржете додека гравот убаво да потемни од двете страни.

Додајте ја зелката и пржете уште минута. Зачинете со морска сол и свежо мелен црн пипер. Повторно промешајте. Кога зелката ќе омекне, јадењето е готово.

Состојки:

2 лажици маслиново масло

150 г компири, сечени на мали коцки

3-4 гранчиња мајчина душица (или 1/2 лажичка сушена)

1/2 кромид, ситно сечкан

450 г бел грав, варен, измиен и исцеден

300 г ситно сечкана зелка

морска сол

црн пипер

 

Сегашниот изборен модел е причината и генераторот  на сите проблеми на општественото и политичпко уредување на Македонија.

повеќе

Кина му дава на регионот нова надеж додека сонот за ЕУ се распаѓа, вели Политико.

повеќе

Северна Македонија стана кандидат 9 години пред Албанија и нема ништо лошо побрзо и да оди напред.

повеќе