Топла салата од грав со компири и зелка

Приготвување:

Ставете го маслиновото масло во тава на средно висока температура. Кога ќе се згрее, додајте ги коцките компири и распоредете ги рамномерно во тавата. Пржете ги компирите 5 минути превртувајќи ги и мешајќи ги.

Додајте ги мајчината душица, кромидот и сварениот грав. Оставете ги без мешање да се пржат 2 минути за да добијат кафена боја, а потоа пак промешувајте. Пржете додека гравот убаво да потемни од двете страни.

Додајте ја зелката и пржете уште минута. Зачинете со морска сол и свежо мелен црн пипер. Повторно промешајте. Кога зелката ќе омекне, јадењето е готово.

Состојки:

2 лажици маслиново масло

150 г компири, сечени на мали коцки

3-4 гранчиња мајчина душица (или 1/2 лажичка сушена)

1/2 кромид, ситно сечкан

450 г бел грав, варен, измиен и исцеден

300 г ситно сечкана зелка

морска сол

црн пипер

 

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе