Топла салата од грав со компири и зелка

Приготвување:

Ставете го маслиновото масло во тава на средно висока температура. Кога ќе се згрее, додајте ги коцките компири и распоредете ги рамномерно во тавата. Пржете ги компирите 5 минути превртувајќи ги и мешајќи ги.

Додајте ги мајчината душица, кромидот и сварениот грав. Оставете ги без мешање да се пржат 2 минути за да добијат кафена боја, а потоа пак промешувајте. Пржете додека гравот убаво да потемни од двете страни.

Додајте ја зелката и пржете уште минута. Зачинете со морска сол и свежо мелен црн пипер. Повторно промешајте. Кога зелката ќе омекне, јадењето е готово.

Состојки:

2 лажици маслиново масло

150 г компири, сечени на мали коцки

3-4 гранчиња мајчина душица (или 1/2 лажичка сушена)

1/2 кромид, ситно сечкан

450 г бел грав, варен, измиен и исцеден

300 г ситно сечкана зелка

морска сол

црн пипер

 

Ајде од понеделник да се посветиме сериозно на „носење на Европа" во нашата држава.

повеќе

Улогите на „добар и лош полицаец“ ќе ги играат кон нас уште долго, доколку не сфатиме дека со итроманска политика не се може подалеку од Табановце до Богородица.

повеќе

Неделава, владите на ЕУ повторно решија да го одложат започнувањето на преговорите за пристапување со земјите кандидати Албанија и Северна Македонија, што претставува историска грешка - бидејќи безбедноста и стабилноста на Унијата зависат од трансформацијата на југоистокот.

повеќе