Салата марула со крцкава сланина и прелив

Приготвување:

Матете ги мајонезот, павлаката, сокот од лимон, сенфот, копарот и власецот додека убаво да се соединат.

Загрејте масло во голема тава на средна температура. Пржете ја сланината, повремено мешајќи, 3-4 минути, или додека да стане крцкава. Пренесете ја на кујнска хартија за да се исцеди од маслото.

Распоредете ги листовите салата на чинија за сервирање (по желба, може да ги искинете на помали парчиња).

Попрскајте со преливот и со сланината и послужете.

 

Состојки:

2 лажици мајонез

3 лажици кисела павлака

2 лажички свеж сок од лимон

половина лажиче сенф

четвртина лажиче сушен копар

четвртина лажиче сушен власец

2 лажички маслиново масло

4 ленти сланина, сечени на коцки

2 салати марула, со измиени, одвоени листови

 

Македонските граѓани конечно го гледаат крајот на илузијата што им се продава од осамостопјувањето до денес.

повеќе

Министерот за финансии не треба да е кум, баџанак, шура, братучед или самиот тој, бидејќи треба да даде отпор на честите политички, но не и економски барања на членовите на владата.

повеќе

Зрелоста на еден народ е да препознае кога протестите за замена му ги продаваат како протести за промена. 

повеќе