Салата марула со крцкава сланина и прелив

Приготвување:

Матете ги мајонезот, павлаката, сокот од лимон, сенфот, копарот и власецот додека убаво да се соединат.

Загрејте масло во голема тава на средна температура. Пржете ја сланината, повремено мешајќи, 3-4 минути, или додека да стане крцкава. Пренесете ја на кујнска хартија за да се исцеди од маслото.

Распоредете ги листовите салата на чинија за сервирање (по желба, може да ги искинете на помали парчиња).

Попрскајте со преливот и со сланината и послужете.

 

Состојки:

2 лажици мајонез

3 лажици кисела павлака

2 лажички свеж сок од лимон

половина лажиче сенф

четвртина лажиче сушен копар

четвртина лажиче сушен власец

2 лажички маслиново масло

4 ленти сланина, сечени на коцки

2 салати марула, со измиени, одвоени листови

 

ЕУ, свесна за демократскиот дефицит на земјите од Западниот Балкан (но и останатите, претежно економски проблеми), како да тежнее кон формирање блиски, но и специфични односи со овој регион, без полноправно членство.

повеќе

Нарушени се човековите права и слободи, нема владеење на правото и правосудството, кои треба да бидат основа на процесот.

повеќе

Поентата на глобализмот е максимално економско вмрежување во десетици економски сојузи на секоја држава.

повеќе