Печено цвекло со фстаци, билки и портокал

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 200 степени. Наредете ги цвеклата во тавата за печење и додајте ги циметот (стапче или мелен), дафиновите листови и водата.

Убаво покријте ја тавата со фолија и печете 1 час, додека цвеклото да омекне. Пренесете ги цвеклата на решетка да се исцедат и да се оладат. Течноста и зачините од тавата фрлете ги.

Во меѓувреме во сад измешајте ги кромидот, оцетот и солта (по желба). Оставете ги така 10 минути.

Додајте ги ренданата кора од портокал, естрагонот (или рузмаринот), магдоносот, власецот и маслото. Посолете.

Излупете ги цвеклата и исечете ги на кругови дебели 1 см. Наредете ги на чинија за сервирање и со лажица прелејте ги со преливот. Нафрлете ги одозгора фстаците и ливчињата целер и сервирајте.

 

Белешка: и цвеклата и преливот може да стојат одвоено во фрижидер преку ноќ. Пред да ги споите, нека постојат на собна температура.

Цвеклото може да биде во повеќе бои, како на сликата, но може и само темноцрвено.

Состојки:

1,5 кг цвекло со средна големина

2 дафинови листа

250 мл вода

1 голем кромид, ситно сечкан

60 мл бел вински оцет

сол

1 стапче цимет, скршено на 3-4 парчиња

ситно рендана кора од 1 портокал

2 лажици сечкан магдонос

2 лажици сечкан власец

2 лажици сечкан естрагон (или рузмарин)

4 лажици маслиново масло

30 грама сечкани несолени печени фстаци

листови целер за украсување

 

 

Македонските граѓани конечно го гледаат крајот на илузијата што им се продава од осамостопјувањето до денес.

повеќе

Министерот за финансии не треба да е кум, баџанак, шура, братучед или самиот тој, бидејќи треба да даде отпор на честите политички, но не и економски барања на членовите на владата.

повеќе

Зрелоста на еден народ е да препознае кога протестите за замена му ги продаваат како протести за промена. 

повеќе