Две нови лаборатории на Институтот за хемија на ПМФ

Две нови лаборатории доби Институтот за хемија на Природно-математичкиот факултет во Скопје како дел од владиниот проект за набавка и опремување на 190 лаборатории за јавните високообразовни институции во Македонија.

На отворањето присуствуваа премиерот Никола Груевски, министерот за образование и наука Панче Кралев и ректорот на Скопскиот универзитет Велимир Стојковски.

„Вредноста на двете лаборатории е приближно 500 илјади евра. Едната има цел детално да ги анализира состојките во различни производи кои се пласираат на пазарите, а другата е компјутерска и ќе служи за голем број истражувања на Институтот за хемија. Иако примарна цел на лабораториите ќе биде да ја помагаат и стимулираат научноистражувачката дејност на овој факултет, ќе им користи и на заинтересираните компании за специфични анализи“, изјави министерот Кралев.

Тој изјави дека до крајот на наредната година ќе заврши проектот 190 лаборатории во вредност од 60 милиони евра.

Деканот на ПМФ е задоволен од тоа што нивниот факултет на тендерот на Министерството за образование добил најмногу, шест лаборатории.

„Институтот за хемија е водечки во државата во сите области во однос на објавување трудови во странски списанија со импакт-фактор. Лани од овој институт излегоа 75 вакви труда. Со лабораториите знаеме како да работиме и се надеваме дека ќе возвратиме соодветно, не само за научно-истражувачки цели, туку и пошироко за апликативна дејност“, рече Гершановски.

Процесот на донесување на буџетот ме потсетува на една изрека на поранешниот државен секретар на трезорот на САД, Џејкоб Лу (Jacob Lew) кој вели дека „Буџетот не е само колекција на бројки, туку израз на нашите вредности и аспирации“.

повеќе

Конески со голема дарба и со рационална мисла, создаде комуникативна поезија, создаде за македонските генерации образец на читлива литература.

повеќе

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе